Broden:
Fries roggebrood - Speltbrood - Brood zonder gist 2 - Lekker brood zonder gist - Knisper mueslikoeken - Broodrecept "Sterrenberg" brood - Roggebrood - Roggebrood met karnemelkSterrenwald 


Overige:
Bitterkoekcake met Amaretto - Kruidkoekmix - Kruidkoekmix met walnoot,cranberry - Spekkedikk'nEnergiekoekjes / speltkoekjesOliebollen recept - Cake - Pannenkoeken - Knieperties - Tarwegries

Klik op de bovenstaande recepten om het recept te bekijken


Fries Roggebrood
Fries Roggebrood
Ingrediénten:
250 gram gebroken rogge
250 gram roggemeel 
ongeveer 1 liter kokend water
15 gram zeezout
 1dl. olie
2 eetlepels honing (liefst vloeibaar)
1 theelepel bakpoeder

De gebroken rogge met kokend water overgieten tot ze 3/4 cm onder staat. Een nacht laten weken.
De volgende ochtend het meel, de olie, het zout en de honing toevoegen en goed roeren, is het wat te droog,dan een beetje water erbij.
Drie tot vier uren laten staan. De bakpoeder toevoegen en nogmaals goed roeren.
Overdoen in een cakeblik dat ingevet is en met roggezemelen of b.v. havermout is bestoven.
Het cakeblik in alluminiumfolie inpakken zodat het luchtdicht is afgesloten.
Bakken in het midden van de oven bij ten hoogste 125 graden gedurende 2 uur.
Oven uitdoen en het roggebrood nog 2-4 uur in de gesloten oven laten afkoelen.
De vorm met het brood op z'n kop op een rooster zetten. Als het brood niet dadelijk lost, zal het er na een poosje uitvallen (krimp).

Dit is echt "slowfood"!!!!!!! Haast je niet: het week-en afkoelproces mag ook gerust wat langer duren.

Recept is van Gela Steenbeek
Giethoorn
 


Speltbrood
Speltbrood

Ingrediënten:
- 10 gram zout         
- 10 gram suiker
- 320 gram water
- 300 gram speltmeel
- 250 gram speltbloem
- 3 gram gedroogde gist
- 20 gram boter

 

Bereidingswijze:
Doe water, zout en suiker eerst in de broodbakmachine, dan speltmeel en speltbloem. 
Maak een kuiltje in het meel en doe daar de gedroogde gist in. Leg de boter er naast.
Zet de broodbakmachine op de volkorenstand en op de gewenste korstkleur.
 


Brood zonder gist 2
Brood zonder gist 2
Ingrediënten:
- 450 gram broodmeel
- 400 ml karnemelk
- 2 theelepels zuiveringszout
- 1 theelepel zout

Bereiding:
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een beslagkom en roer hier een mooi deeg van. Leg het deeg op de bakplaat of doe het in een cakeblik.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak het brood nu in 30 minuten gaar.

Veel succes en eet smakelijk!

 



Lekker brood zonder gist
Lekker brood zonder gist

Ingrediënten:
- 350 gr.  Volkorenmeel
- 100 gr.  Roggemeel
- 50 gr.  Gebroken Rogge 
- beetje zout
- ½ ltr karnemelk
- 1 zakje bakpoeder


Bereiding:
Alles goed door elkaar roeren (het zal een losse massa blijven en dus geen deegbal worden), dan in de vorm doen.
De bovenkant met een natte lepel gladstrijken. De heteluchtoven voorverwarmen op 210 °C.
Ca. 47 minuten bakken en dan het brood uit de vorm halen. De bovenkant met een beetje water bestrijken en dan af laten koelen.
 


Broodrecept "Sterrenberg" brood
Broodrecept "Sterrenberg" brood
Ingrediënten:
- 3,5 dl water
- 1 eetl. bruine suiker of witte suiker
- 2 eetl. olijf of zonnebloemolie
- 2 theelepels droge gist


Bereiding:
3,5 dl water, 1 eetlepel bruine suiker of witte suiker en 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie.
Dit alles eerst in een bakvorm deponeren.

Hier bovenop 500 gram "sterrenberg" broodmeel.
Als laatste op het meel 2 theelepels droge gist.

Succes en eet smakelijk!
 


Roggebrood
Roggebrood
Dit is een heerlijk stevig brood voor sandwiches of canapés.

Brood van 500 gr.  Ingrediënten            Brood van 750 gr.
1,75 dl                        melk                             1,8 dl
1 eetl.                        plantaardige olie              1½ eetl.
2 eetl.                        melassestroop                 3 eetl.
½ theel.                     zout                              ¾ theel.
2 eetl.                        cacao                             3 eetl.
2 theel.                      karwijzaad                       1 eetl.
40 gr.                         bloem                            60 gr.
100 gr.                       roggemeel                      150 gr.
50 gr.                         volkorenmeel                  75 gr.
2 eetl.                        maismeel                        3 eetl.
2 theel.                      gist                                1 eetl.

Naar keuze ½ eetl. broodverbeteraar


Werkwijze:
Doe alle ingrediënten in de door de fabrikant van uw machine aanbevolen volgorde in de broodvorm. Stel in op volkoerenbrood,mediumkorst. Druk op start.

Neem als u baguettes wilt maken na de eerste kneding het deeg uit de machine en druk er de lucht uit. Verdeel het deeg in twee even groete stukken. Rol elk stuk tot een dikke rol van circa 20 cm lang voor het recept van 500 gr. en van 25 cm lang voor het recept van 750 gr. Leg de baguettes op een met maismeel bestrooide bakplaat. Dek het deeg losjes af en zet op een warmeplek tot het deeg in volume verdubbeld is. Bak de baguettes circa 25 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven,of tot de stokbroden knapperig zijn en bij kloppen hol zijn.

De ingrediënten bloem, roggemeel, volkorenmeel, maismeel gist en broodverbeteraar zijn te koop in de molen.
 


Roggebrood met Karnemelk
Roggebrood met Karnemelk

Dit is een zwaar, smakelijk roggebrood. Het deeg moet vroeg in de kneedcyclus gecontroleer worden om te zien of er extra vocht of bloem nodig is,

Brood van 500 gr.         Ingrediënten            Brood van 750 gr.
1,2 dl                                  karnemelk                      1,75
4 eetl.                                 water                            6 eetl.
1 eetl.                                 plantaardige olie             1 ½ eetl.
2 eetl.                                 melassestroop                3 eetl.
1 ½ theel.                           karwijzaad                      2 ¼ theel.
¼ theel.                              zuiveringszout                ¼theel.
1 theel.                               zout                              1 ½ theel.
180 gr.                                bloem                           270 gr.
75 gr.                                  roggemeel                    125 gr.
1½ theel.                            gist                               2¼ theel.  

naar keuze ½ eetl. broodverbeteraar. 

Werkwijze:
Doe alle ingrediënten in de door de fabrikant van uw machine aanbevolen colgorde in de broodvorm. Stel in op volkorenbrood, mediumkorst. Druk op start.

De ingrediënten bloem, roggemeel, gist en broodverbeteraar zijn verkrijgbaar in de molen.
 


Sterrenwald
Sterrenwald
Mix voor donker meergranenbrood

Voorbereiding van een brood in de broodmachine:
-   10 gram droge gist
-   500 gram Sterrenwald broodmix
-   320 gr./ml koud water
-   basisprogamma
-   brood direct uit blik halen en op een rooster af laten koelen
-   Geen zout toevoegen

Ingrediënten:
- Tarwebloem
- zonnebloempitten
- tarwegluten
- lijnzaad
- rijstevlokken
- moutmeel
- gejodeerd zout
- soja
- sesamzaad
- meel verbetermiddel
- E300
- E150a
- enzym
- kleurstof

Allergenen informatie: bevat tarwe, rogge, sesam
Koel en droog bewaren

Sterrenwald broodmix is te koop in de molen "Sterrenberg" te Nijeveen
 



Bitterkoekcake

Bitterkoekcake met Amaretto

Recept:
450 gram bitterkoekcake
225 gram boter
4 eieren
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 160 graden. Boter met mixer zacht en romig kloppen. Voeg de eerst de eieren toe en dan de cakemix. Gedurende 4minuten kloppen in de hoogste versnelling. Doe het beslag in een ingevette cakevorm(30 cm). Bakken gedurende 65 minuten op 160 graden.
Ingrediënten:
Tarwebloem, bitterkoekjes, tarwezetmeel, maïszetmeel. suiker , zout, glucosestroop, rismiddel, verdikkingsmiddel.


Kruidkoekmix

Kruidkoekmix
Ingrediënten: Tarwebloem,bruine basterdsuiker,koekkruiden,bakpoeder.
 

Kruidkoekmix met walnoot,cranberry
Ingrediënten: tarwebloem,bruine basterdsuiker, stukjes walnoot,cranberries, koekkruiden, rijsmiddel.

Deze twee soorten kruidkoekmix zijn verkrijgbaar in de molen.
 


Spekkedikk'n
Spekkedikk'n
Benodigheden:
- 750 gram roggemeel
- 250 gram tarwemeel
- 200 gram margarine
- 500 gram gele basterdsuiker
- 1 theelepel zout
- 3 eieren
- 350 gram ( ontbijt)spek inkleine plakjes of reepjes
- 300 gram droge (Drentse )worst in dunne  plakjes
- eventueel een eetlepel gemalen anijszaad

Bereiding:
Smelt de basterdsuiker in een halve liter heet water tot een zoete siroop.
Smelt de margarine , maar voorkom dat het bruin wordt.
Roer de gesmolten margarine door het suikerwater.
Voeg vervolgens meel , bloem , en eieren en eventueel anijszaad toe en roer alles tot een lobbig beslag.
Dek de kom af en laat het geheel een nacht staan op een koele plek.
De volgende dag is het beslag dik geworden.
Voeg naar eigen inzicht water bij voor een werkbaar beslag.
Het beslag moet wel iets dikker zijn dan gewoon pannenkoekbeslag.
Laat een elektisch wafelijzer flink heet worden.
Let op :  een ijzer voor dikke Belgische wafels is niet geschikt, het moet een zogenaamd hoortjesijzer zijn.
Vet het ijzer eventueel eerst in met een vet stukje vet spek.
Leg een hoop beslag op het hete ijzer , doe een plakje spek en 2 plakjes worst op ,  knijp het ijzer dicht en laat de spekkedik in ongeveer een halve minuut gaar worden.
De spekkedik wordt niet knapperig , maar blijft slap.

Offerkoeken
Van oorsprong zijn spekkedik'n offerkoeken
Eind december vierden de Germanen vroeger het feest van de Winterzonnewende.
Tijdens dit feet begroette ze het opkomende licht en de lengen der dagen.
Waarschijnlijk heeft de ronde vorm van de spekkedik hier ook mee te maken.
Die zou afgeleid zijn van de zonnerad.

De viering van het licht ging gepaard met allerlei feesten offermalen.
Men wilde de vele wintergeesten gunstig stemmen , zodat ze niet alsnog weer aan het winteren zoude slaan.
Dat gunsstig stemmen deed men onder meer met brood en wafels , waaronder spekkdik'n , te delen aan het personeel en aan de armen.
Tevens offerden de Germanen een wild zwijn om de geesten te vriend te houden.
Het grbruik van varkensvlees in de spekkedik'n  in de vorm van plakjes wordt en spek , is hiervan een overblijfsel.

Informatie komt uit: Landleven, magazine voor buitenwonen en buitenleven.
 


Energiekoekjes / speltkoekjes
Energiekoekjes / speltkoekjes
Worden ook wel zenuwkoekjes of intelligentiekoekjes  genoemd.
Hildegard van Bingen schrijft hierover: "Dit koekje brengt het gemoed tot rust, opent het hart en zuivert de zintuigen, maakt de stemming opgewekt en vermindert alle schadelijke sappen".
Een superkoekje dus.

Ingrediënten:
- 400 gram speltmeel
- 250 gram boter
- 150 gram bruine rietsuiker
- 200 gram gemalen amandelen
- 2 eieren
- 20 gram kaneel
- 20 gram nootmuskaat
- 5 gram kuidnagel
- snufje zout


Bereiding:
Het meel op het werkvlak strooien en de malse boter in stukjes hierover verdelen.
Alle ingrediënten daarbij voegen en snel kneden, koud wegzetten of van het deeg rollen maken, in huishoudfolie of bakpapier in de koelkast leggen.

Na 30 minuten het deeg ongeveer 2 tot 3 millimeter dik uitrollen en koekjes uitsteken of de rollen in plakken snijden.

De vormen of plakjes op bakpapier leggen of op een ingevette bakplaat en op 180 graden in 20 - 25 minuten bruin bakken.

Recept uit tijdschrift Noorderland
 


Oliebollen recept
Oliebollen recept
Meng de oliebollenmix met:
- 1/2 liter water (ca. 40 graden)
- 1/2 liter melk
- 2 eieren
- 35 gram gist


Bereiding:
Doe de oliebollenmix in een kom en roer er de gist door. Maak in het midden een kuiltje en breek de twee eieren erin. Giet de melk en water (handwarm) in het kuiltje.  Klop dit alles dan vanuit het midden met de mixer tot een glad beslag.
Eventueel kunt u nu de krenten/rozijnen toevoegen.

Dek de kom af met een vochtige doek en zet de kom op een warme, tochtvrije plaats. Laat het beslag minstens een half uur rijzen, totdat de hoeveelheid is verdubbeld. Verhit de zonnebloemolie tot ca. 180 graden.
Met behulp van twee,in olie gedompelde lepels of met een in olie gedompelde ijsschep balletjes van het beslag in de hete olie laten glijden. Zorg dat je niet te veel oliebollen in één keer bakt.  Er moet genoeg ruimte zijn in de pan zodat de oliebollen gewoon kunnen zweven. Keer na 3 minuten de oliebollen om (als ze dat nog niet uit zich zelf hebben gedaan) en laat ze aan de andere kant nog twee minuten bakken.
Haal de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uit lekken op een stuk keukenpapier. Serveer ze met poedersuiker.


Oliebollenmix bestaat uit: bloem, zout, broodverbeteraar en witte basterdsuiker
Deze oliebollenmix is alleen te koop in de molen "Sterrenberg". Gist wordt apart bijgeleverd.
 


Cake
Cake
Ingrediënten:
- 150 gram bloem
- 150 gram roomboter
- 150 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 eieren
- snufje zout

Bereiding:
Klop met de mixer in een kom de boter, suiker, vanillesuiker en het zout zacht en schuimig.
Mix een voor een de eieren door de massa. Mix alles in een paar minuten tot een luchtige massa.
Zeef de bloem erdoor en mix het nog 1 minuut.
Beboter de cakevorm en bestuif deze met wat bloem.
Schep het deeg in de cakevorm.

Laat de cake bij 160°C in 60 minuten rijzen en goudgeel gaar bakken in de oven.
 


Knisper mueslikoeken
Knisper mueslikoeken
Voor circa 18 stuks.
Bereidingstijd ± 15 minuten. Oventijd 15 minuten.

Ingrediënten:
- 80 gram boter
- 95 gram lichte basterdsuiker
- 1 ei, mespunt zout, halve theelepel kaneelpoeder
- 185 gram krokante muesli (eerst goed fijn maken)
- 110 gram tarwebloem van de molen


Bereiding:
Klop de boter met de suiker goed door elkaar.
Voeg het ei, kaneelpoeder en een mespunt zout toe. Nog even roeren.
Spatel de bloem en de fijngestampte krokante muesli erdoor.
Maak met de hand balletjes en druk ze daarna plat (doorsnede 3-4 cm).
Leg ze op een bakblik met bakpapier en bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 175 graden goudgeel.

Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Eet smakelijk!
 


Tarwegries
Tarwegries
Ingrediënten:
- 1 ltr. melk
- 5 eetlepels tarwegries
- 2 á 3 eetlepels witte suiker
- ±250 gram rozijnen


Bereiding:
Melk koken, daarna tarwegries, suiker en rozijnen tegelijk toevoegen.
±5 minuten door laten koken en af en toe roeren om aanzetten te voorkomen.
 


Pannenkoeken
Pannenkoeken

Ingrediënten:
- 1 pond volkorenmeel
- 1 ltr. melk
- 2 eieren
- zout ( naar smaak)

Bereiding:
Doe een klein beetje sla-of zonnebloemolie in de pan en maak het goed heet. 
Vervolgens bedekt u de bodem van de pan met een klein laagje beslag, welke niet te dik of te dun mag zijn. 
De pannenkoek aan beide kanten goudbruin bakken.



Recept voor "Kniepertjes
Recept voor "Kniepertjes"
Ingrediënten:
- 1 pond tarwebloem
- 1 pond suiker
- 1 pakje margarine of boter
- 2 eieren
- 2 pakjes vanillesuiker

Bereiding:
Boter smelten, dit toevoegen aan het deeg, tevens iets water toevoegen.