Geschiedenis Korenmolen Sterrenberg

Nijeveen is van oorsprong een veendorp,waarvan Kolderveen, Kolderveense Bovenboer en de Nijeveense Bovenboer deel van uitmaakten. Nijeveen valt tegenwoordig onder de gemeente Meppel.

Het dorp ligt nog net in de provincie Drenthe, vlak tegen de kop van Overijssel aan. Tijdens het 500 jarig bestaan van Nijeveen (1977) is de molen Sterrenberg heropend door Z.K.H. prins Claus. Tot in de jaren dertig heeft in Nijeveen een korenmolen gestaan aan de Molensteeg. Deze is echter door de opkomst van de mechanische aandrijving van de maalstenen totaal gesloopt.

Het was half in de jaren zeventig dat een ambtenaar van de toenmalige gemeente Nijeveen in het Oost-Friese plaatje Weener (Duitsland) was en in gesprek kwam met de familie Sterrenberg. Deze waren de eigenaar van de korenmolen aldaar. Deze molen bevond zich min of meer in vervallen toestand wat ook het gevolg was van mechanisatie (of niet meer afhankelijk zijn van de wind). De familie Sterrenberg was wel bereid om de molen van de hand te doen.

Met dit gegeven ging de ambtenaar (dhr. Van Doorne) naar de Burgemeester en wethouders van Nijeveen.Onder leiding van toenmalige burgemeester Niemeijer begon het “politieke gevecht” van wel of niet overplaatsen van de molen. Gelukkig voor Nijeveen en omgeving hebben de voorstemmers de meerderheid behaald. De molen is voor een symbolisch bedrag verkocht met dien verstande dat de molen hetzelfde model bleef houden.

Dat wil zeggen dat de zelfkruiing en de zelfzwichting weer in gebruik zal worden genomen. Dit is gebeurd en dat maakt deze molen voor Nederlandse begrippen juist zo bijzonder. Hij is dan ook in Nederland en ver daar buiten bekend. Als waardering voor prettige afhandeling van het geheel is de naam “Sterrenberg” voorgoed aan de molen verbonden. Ook de twee “Meisterbrieven” van de vader Helmut en de zoon Hermann hebben een plaats gekregen in de molen. Sinds 1998 is de gemeente Nijeveen toegevoegd bij de gemeente Meppel. Deze gemeente is nu de eigenaar van de korenmolen “Sterrenberg”.

De familie Sterrenberg hebben in augustus 2007 tijdens het 30-jarig bestaan van de molen nog een bezoek gebracht aan de molen.

Herrmann Sterrenberg is op 2 juli 2020 overleden