Speculaasjes, Speculaaskoekjes, Kruidnootjes, Gevulde speculaas.
Ingrediënten: tarwebloem, bruine basterd suiker, bakpoeder, speculaaskruiden,
Toevoegen: 125 gr. boter, 1 ei, 2-4 eetlepels melk, beetje zout.
Recept speculaas
Meng de mix, de boter en het ei in een kom. Snij de boter met twee messen door de mix.
Kneed het tot een soepele deegbal. Is de deegbal wat korrelig, voeg dan wat melk toe.
Laat deze plm. 24 uur in de koelkast opstijven. Bestuif de speculaasvorm met bloem.
Druk het deeg stevig in de vorm en strijk deze af met een mes. Draai de vorm om en leg de
speculaasjes op een ingevette bakplaat. Als u geen speculaasvorm heeft kan u
speculaaskoekjes maken, Rol de deegbal dan uit op een met bloem bestoven werkblad tot een
deegplak van ca. 0,5 cm. Steek met een steekvorm de figuurtjes uit de deegplak.
De rest van het deeg kunt u gewoon opnieuw gebruiken.
Bak alles af in een voorverwarmde oven op 170 graden gedurende 25 minuten.
Recept kruidnootjes
Maak van de deegbal balletjes en snij deze half door. Leg deze op een ingevette bakplaat.
Afbakken in een voorverwarmde oven bij 170 C gedurende 25 minuten
Recept gevulde speculaas
Hiervoor toevoegen : 150 gram boter, 1 ei, 2-4 eetlepels melk, beetje zout.
650 gram amandelspijs (deze kunt u kant en klaar kopen of eventueel ook zelf maken), 1 eetlepel water.
Meng de speculaasmix, de boter en het ei in een kom en kneed dit tot een soepele deegbal.
Is het deeg te korrelig, voeg dan wat melk toe. Laat de deegbal 24 uur opstijven in de koelkast.
Snij de deegbal in twee gelijke stukken, rol deze uit tot plakken van ca. 1 cm dikte.
Snij de plakken vierkant uit en voeg het restdeeg aan de plakken toe. Meng het amandelspijs
met een ei en maak hier ook een plak van. Leg dit op een deegplak, leg de andere deegplak op de amandelspijs.
Afbakken in een voorverwarmde oven van 170 graden, gedurende 30 minuten.
Als de gevulde speculaas klaar en afgekoeld is, snijd u dit in kleine presenteerstukjes.
Aanvulling om zelf amandelspijs te maken :
Benodigdheden : 250 gram amandelen, 250 gram (fijne)suiker, rasp van een halve citroen, 1 ei
Let op: Aan de amandelen mogen geen velletjes meer zitten.
Doe de amandelen, de suiker en de citroenrasp bij elkaar en maal dit fijn. (b.v. in een keukenmachine).
Voeg het ei toe en mix dit verder tot een homogene massa. Verpak de spijs in folie en leg het enkele dagen in de koelkast.
De smaak zal hierdoor beter tot zijn recht komen.