Fries Roggebrood
Ingrediénten:
250 gram gebroken rogge
250 gram roggemeel
ongeveer 1 liter kokend water
15 gram zeezout
1dl. olie
2 eetlepels honing (liefst vloeibaar)
1 theelepel bakpoeder
De gebroken rogge met kokend water overgieten tot ze 3/4 cm onder staat. Een nacht laten weken.
De volgende ochtend het meel, de olie, het zout en de honing toevoegen en goed roeren, is het wat te droog,dan een beetje water erbij.
Drie tot vier uren laten staan. De bakpoeder toevoegen en nogmaals goed roeren.
Overdoen in een cakeblik dat ingevet is en met roggezemelen of b.v. havermout is bestoven.
Het cakeblik in aluminiumfolie inpakken zodat het luchtdicht is afgesloten.
Bakken in het midden van de oven bij ten hoogste 125 graden gedurende 2 uur.
Oven uitdoen en het roggebrood nog 2-4 uur in de gesloten oven laten afkoelen.
De vorm met het brood op z’n kop op een rooster zetten. Als het brood niet dadelijk lost, zal het er na een poosje uitvallen (krimp).
Dit is echt “slowfood”!!!!!!! Haast je niet: het week-en afkoelproces mag ook gerust wat langer duren.
Recept is van Gela Steenbeek
Giethoorn