Benodigheden:
– 750 gram roggemeel
– 250 gram tarwemeel
– 200 gram margarine
– 500 gram gele basterdsuiker
– 1 theelepel zout
– 3 eieren
– 350 gram ( ontbijt)spek inkleine plakjes of reepjes
– 300 gram droge (Drentse )worst in dunne plakjes
– eventueel een eetlepel gemalen anijszaad
Bereiding:
Smelt de basterdsuiker in een halve liter heet water tot een zoete siroop.
Smelt de margarine , maar voorkom dat het bruin wordt.
Roer de gesmolten margarine door het suikerwater.
Voeg vervolgens meel , bloem , en eieren en eventueel anijszaad toe en roer alles tot een lobbig beslag.
Dek de kom af en laat het geheel een nacht staan op een koele plek.
De volgende dag is het beslag dik geworden.
Voeg naar eigen inzicht water bij voor een werkbaar beslag.
Het beslag moet wel iets dikker zijn dan gewoon pannenkoekbeslag.
Laat een elektisch wafelijzer flink heet worden.
Let op : een ijzer voor dikke Belgische wafels is niet geschikt, het moet een zogenaamd hoortjesijzer zijn.
Vet het ijzer eventueel eerst in met een vet stukje vet spek.
Leg een hoop beslag op het hete ijzer , doe een plakje spek en 2 plakjes worst op , knijp het ijzer dicht en laat de spekkedik in ongeveer een halve minuut gaar worden.
De spekkedik wordt niet knapperig , maar blijft slap.